Катедра за вероватноћу и статистику

Сарадња с привредом

Према подацима CareerCast за 2021. годину, међу 10 најбољих занимања у свету, налазе се и аналитичар података, статистичар, математичар, универзитетски професор, актуар. Највећи део дипломаца смера Статистика, актуарска и финансијска математика, своје прво запослење проналазе управо на оваквим позицијама у банкама, осигуравајућим друштвима, ИТ компанијама итд.

Током основних и мастер студија, кроз обавезну стручну праксу, гостујућа предавања и друга окупљања у којима учествују представници компанија међу којима има много наших бивших студентата, студенти се могу упознати са неким од наведених занимања.

Један од видова сарадње са представницима компанија је и организовање заједничких такмичења. На пример, у 2019. години смо организовали Дататон у сарадњи са Рајфајзен банком.

Наши наставници и сарадници подржавају и учествују у бројним манифестацијама које организује СУМА  чији је циљ упознавања студената са могућностима у даљој каријери. Последња у низу таквих активности је такмичење за средњошколце  HS Algorithm.

Искуства наших студената

Анастасија Пешић
докторанд на Хумболтовом Универзитету у Берлину
основне студије завршила 2019. године

Матф је одличан избор, јер сматрам да даје квалитетно математичко образовање. Из тренутног угла посматрања не бих могла да кажем да заостаје за другим европским универзитетима, чак напротив! В смер (САФМ) је добар избор за студенте који, осим што јако воле математику/рачунарство, не желе да се прерано ограничавају у струковном смислу – овај смер оставља простор за промену одлуке о будућем занимању, било да желите да се бавите науком или да пређете у индустрију (машинско учење, анализа података, оптимизација итд.) Матф је одличан избор, јер сматрам да даје квалитетно математичко образовање. Из тренутног угла посматрања не бих могла да кажем да заостаје за другим европским универзитетима, чак напротив!

Мој најачи утисак за Матф је количина добрих људи (како међу студентима, тако и међу запосленим) и добрих пријатеља са којима сам и даље у контакту.

Аница Миладиновић (Стаменић)
Senior Data Scientist, I&F grupa
основне студије завршила 2017, мастер 2018 године.

Допринос факултета се највише огледа у пружању базичних и ускостручних теоријских знања и откривању лепезе различитих области њихове примене, неговању критичког и аналитичког начина размишљања, успостављању радних навика и тежње за достигнућима. Када говоримо о развоју каријере ту су студентски сусрети са компанијама и њиховим представницима, ангажмани појединих професора усмерени на повезивање са индустријом, понуда послова и пракси оглашених на порталима/сајту Факултета и слично. Најзначајнији курсеви у каснијој каријери су ми стучни курсеви са смера Статистика, актуарска и финансијска математика.

Невена Ћирић
Шеф јединице за актуарство и развој и овлашћени актуар, ОТП Осигурање
основне студије завршила 2011, мастер 2013 године.

Смер Статистика, актуарска и финансијска математика представља одличну основу свакоме ко жели да се бави актуарством и воли да примењује стечена знања теорије вероватноће и математичке статистике. Упорност, критичко размишљање и аналитичност су вештине које се стичу на факултету, а драгоцене су у раду јер нас увек доведу до оптималног решења. Актуарство и анализа података се све више преплићу те се рад у статистичким софтверима подразумева, што је већ обухваћено програмом на смеру.

Ђорђе Петковић
Data Scientiest, Flaschenpost
основне студије завршио 2011. године

Мастер сам завршио из економије на Централном Европском Универзитету у Будимпешти.

Матф ми је дао кључну основу за бављење data science-oм: начин размишљања и знања из статистике и програмирања. Најначајнији су ми били курсеви из статистике и статистичког софтвера.

Илија-Петар Милић
основне студије завршио 2021, мастер 2022. године
 

Математички факултет пружа врло дубока теоријска знања, која формирају специфичан начин размишљања , a тиме и предност у примени, како у професионалној каријери тако и у свакодневном животу. Темељан приступ комплексним проблемима, као и способност одабира адекватних математичких метода за њихово решавање, сматрам једном од кључних вештина усвојених током студија. Смер вероватноћа и статистика пружа једну другачију перспективу на свет, који обилује догађајима са неизвесним исходом и разноразним подацима. Специфична знања пружају основу за моделирање процеса из реалног света, што за резултат има њихово боље разумевање, као и могућност доношења квалитетнијих одлука. Неки од ових математичких алата представљају темељ за модерне научне дисциплине, као што су машинско учење и вештачка интелигенција. Свакако, примене стечених знања су готово бескрајне, што сваком појединцу оставља довољну слободу за експериментисање.

др Елеонора Креачић
Research Scientist at J.P. Morgan AI Research
основне студије завршила 2011, мастер 2012. године

Након завршетка основних и мастер студија на смеру Вероватноћа, статистика и актуарска математика, 2012. године кренула сам путем професионалног развоја у сектору за финансијску стабилност у  Народној банци Србије . Недуго затим, 2013. године наставила сам академско усавршавање у виду докторских студија из области Вероватноће на  Departments of Statistics, University of Oxford.  Моја докторска теза бави се асимптотским својстивима неких статистика случајних графова из перспективе Теоријске вероватноће. По завршетку докторских студија, запослила сам се као Quantitative researcher у оквиру Global Markets Division у JP Morgan у Лондону, а након три године на тој позицији, отпочела сам ново поглавље у истој фирми као Artificial intelligence scientist у оквиру JP Morgan AI Research тима.

Математички факултет памтим по атмосфери радозналости, личном ентузијазму предавача и вољи да поделе знање и подстакну научни жар, и наравно испиту из Анализе 3! Kолеге из групе проводиле су много времена заједно у дружењу, паузама за кафу, изради семинарских радова, а наравно ишло се и на незаборавну Приматијаду. Садашњим и потенцијално будућим студентима: Ако се питате хоће ли учење свих тих теорема служити нечему – хоће! На добром сте путу ка почетку успешне каријере!

Вилдана Бакаревић
Data scientiest, Propeler centar
докторанд на Математичком факултету основне студије завршила 2019, мастер 2021. године

Пре свега мислим да је МАТФ добар избор само за некога ко заиста то жели и воли математику, а ако је тако онда Матф на то пружа још и одличну потпору у смислу знања и вештина које се наравно касније надограђују и још једну битнију ствар, а то је што нас учи да будемо упорни и истрајни у свему што радимо.

Сматрам да је Data science је веома перспективна и свестрано применљива област која је све популарнија у целом свету и да ми је Матф дао добре основе за то.

Цео факултет и студирање је било велико искуство за мене, али као најзанимљивији део студија издвојила бих бирање теме и истраживање за мој мастер рад.

Синиша Лукић
основне студије завршио 2021. године

Може се рећи да прије уписа на Математички факултет нисам био добар у математици нити имао јаку подлогу, али после само пар мјесеци учења сам заволио математику и касније, прецизније, вјероватноћу и статистику. Високи ниво знања и детаљности професора ми је помогло да развијем специјалан логички начин размишљања који ми је помогао у пословном животу, као и лакоћу завршавања мастер студија у иностранству.

Предраг Пилиповић
докторанд на Унвиерзитету у Копенхагену
основне студије завршио 2019, мастер 2021. године

Kао некадашњи студент Математичког факултета, нисам био задовољан начином рада на њему. Сада, када имам иза себе три европска универзитета (Гренобл, Kопенхаген, Билефелд), схватам да ван МАТФ-а није ништа боље. Напротив, начин рада на Математичком факултету у Београду не може се мерити са класичним европским приступом. На МАТФ-у нас уче да размишљамо и да дубоко разумемо суштину математике, а да притом не изгубимо ширину из вида. Дакле, не само да се сусретнемо са широким спектром из математике и статистике, већ за сваки од њих добијемо дубинску перспективу. Што се испоставило јако корисно за напредак у академском свету.

Ана Николић
Data Scientist
Контрола ризика, Рајфајзен банка
основне студије завршила 2019, мастер 2021. године

Знања стечена на Матфу су се показала као одлична основа за даљу надоградњу у индустрији, где налазе широк спектар примена. Мислим да су студенти матфа научени да буду темељни, прецизни, да повезују и са лакоћом усвајају нова знања из разних области, не нужно везаних за статистику. То су неке од особина које учине да одскоче у односу на остале, где год да се нађу. Током студија је понекад тешко не помислити да је оно што учимо бескорисно, али ме је до сад много пута изненадило да ми затреба баш оно што сам мислила да никад неће. Ко заврши Матф заиста не мора да брине о својој будућој каријери. Биће у прилици да посао бира, а не да га тражи.

Ана Чукић (Томић)
Business intelligence developer
Phoenix pharma
основне студије завршила 2014, мастер 2017. године

Последњих година све су популарнији термини Business Intelligence – BI, Artificial Intelligence – AI, Data Driven company. Рад са подацима, како их обрадити, приказати, и донети закључке на основу добијених резултата постаје све траженије како на светком пословном тржишту, тако и код нас. Управо овај смер на математчком факултету представља област математике која је највише посвећена раду са подацима, статистичким анализама, предвиђањима, и најбољи је увод за даљи лични развој у овом смеру. Када бих загледала мој почетак, тренутне пословне изазове, најпре бих могла рећи да ми је знање и вештине које сам стекла на факултету управо помогло да наставим да радим са подацима и усавршавам се у овом смеру. Примена статистичких метода, тестирање статистичких хипотета, упознавањем са софтвером за обраду података ми је највише допринело даљем избору занимања. Као неко ко воли да ради са подацима искрено препоручујем овај смер као добар увод у даљу причу.

Маријана Палибрк
Game Mathematician, IGT
основне студије завршила 2016, мастер 2020. године

Професори и асистенти са модула Статистика, актуарска и фининасијска мататика поред теоријског и практичног знања из различитих области математике такође нас уче како да приступамо и нађемо креативно решење разноврсних проблема, што нам је пружило могућност да се развијамо и припремимо  за различите врсте послова у овој области. То су послови на којима нам је пружена прилика да будемо цењени као запослени у различитим индустријама.

Након завршеног школовања запослила сам се у Републичком заводу за статистику као статистичар где сам примењивала знање о статистичким моделима које сам стекла на факултету. Три године касније у жељи да се још више развијем у области вероватноће, статиске и програмирања запошљавам се у компанији IGT као Game mathematician где свакодневно примењујем знање из поменутих области. Развој моје креативности у тумачењу, примени и развоју у  индустрији игара започело је управо на факултету и припремило ме на прави начин на изазове који су испред мене у мом свакодневном раду.

Дајана Пановић
Product Manadger, Valsera
основне студије завршила 2016, мастер 2018. године.

Смер Статистика, актуарска и финансијска математика је сјајна полазна тачка за све који желе да у свом даљем раду имају било каквог додира са статистичком анализом, машинским учењем, визуализацијом података и другим сродним дисциплинама. База која се стекне је изузетно квалитетна, знање се лако надограђује и примењује на различите области. Мало је факултета који дају толику шареноликост усмерења и одабира посла као што је МАТФ.

Професори су посвећени и подржавају личне афинитете студената. У мом случају, поред математике велико интересовање ми је биологија. Са применом статистике у тој дисциплини првенствено сам се срела кроз свој мастер рад уз који сам, радећи са својом менторком, шватила у ком правцу желим да наставим да се развијам. Данас, стечена знања скоро свакодневно примењујем у једној биоинформатичкој компанији и јако сам срећна јер оно што сам научила током студија може директно или индиректно да се примени.

Жикица Лукић
докторанд на Kатедри за вероватноћу и статистику
Биостатистичар, Parexel
Основне студије завршио 2019, мастер 2020. године

Основне студије смера Статистика, актуарска и финансијска математика пружају добру подлогу за даљње усавршавање у професионалној каријери у привреди, нарочито у области финансија. Kурс финансијске математике за мене је представљао довољан увод у област финансија, којом сам се дужи низ година врло успешно бавио. Такође, студент поседује основна знања потребна за бављење анализом биомедицинских података. Основа за каријеру у том подручју стиче се на линеарним статистичким моделима и математичкој статистици. Студентима који су заљубљени у статистику ради статистике препоручио бих да нарочиту позорност обрате на функционалну анализу, без које дубље разумевање статистике није могуће. Не треба заборавити да је Kатедра јединствено место на Универзитету у Београду на коме се бави и теоријском статистиком као науком. Програм докторских студија прилагођен је потребама сваког кандидата, те могуће га је уз добру организацију ускладити са успешном каријером у привреди. Плодоносне дискусије са професорима помажу да се дубље разуме бит проблема и добије одговор на „зашто“. То је од велике помоћи у даљњем напредовању и професионалној каријери.

Маријана Авалић
Senior Quantitative Analyst ,CIF
основне студије завршила 2015, мастер 2017. године

Током студирања на Математичком факултету имала сам прилику да учим од стручних и преданих професора и асистената, али да упознам колеге који су ми постали пријатељи за цели живот. Начин размишљања и радне навике које се негују на факултету помогле су ми у развоју вештина попут решавања комплексних проблема и тимског рада што ми је користило у многим ситуацијама у професионалном животу. Основа која је заједничка за све смерове омогућила ми је да стекнем теоријска знања, да разумем примену математике у различитим сферама, апстрактни начин размишљања и логичко закључивање.

Спектар области са којима сам се упознала на модулу и на мастер студијама, попут вероватноће, статистике, актуарства, моделирања, финансија, основа програмирања – пружају практичнији поглед и представљају сјајан спој који омогућава да бирате правац у ком бисте желели да се развија ваша каријера. Знања и вештине која сам овде стекла су ми дале сјајну основу за послове у ИТ компанијама и финансијским институцијама, омогућиле ми да боље разумем проблеме и лакше доносим одлуке.

Ивана Рогић
Quality Assurance Manager, FIS
основне студије завршила 2015, мастер 2018. године.

Након дипломирања на Математичком факултету, на смеру Статистика, актуарска и финансијска математика, имала сам прилику да се придружим FinTech компанији FIS као софтwаре тестер. Знање стечено на овом смеру омогућило ми је да брзо схватим сложене финансијске концепте и применим их у тестирању софтвера. Способност логичког размишљања коју сам стекла на факултету била је кључна за проналажење смислених тест сценарија и идентификовање потенцијалних проблема. Такође, објектно оријентисано програмирање је био важан део мог студијског програма, познавање основних принципа и концепата помогли су ми у разумевању кода и писању аутоматских тестова у Јави, што је повећало ефикасност процеса тестирања. Захваљујући овим вештинама, напредовала сам у каријери, тако да сада водим тим од 10 људи и континуирано примењујем своје математичке и програмерске вештине у свакодневном послу. Последњих пар година, такође учествујем у селекцији кандидата за свој тим и из свог искуства могу закључити да су студенти математичког факултета врло цењени и тражени у компанијама попут моје. Њихова способност логичког размишљања, аналитичке вештине и технолошко знање чине их вредним ресурсима за организације које се баве развојем софтвера.

Данијел Суботић
Data Scientist, ASW Inženjering l

Основне студије завршио 2016, мастер 2017. године
Јелена Лазић (Рогић)

Senior Data Analyst, Credit Risk Modelling Department, Raiffeisen banka
основне студије завршила 2015, мастер 2018. године

Kао некадашњи студент на Математичком факултету, на смеру Статистика, Актуарска и Финансијска математика, стекла сам непроцењива знања и искуства која су ме усмерила ка успешној каријери. Након завршених студија, придружила сам се моделинг тиму Raiffeisen банке као Data Analyst, где свакодневно радим на статистичкој анализи података, развоју модела и анализи временских серија.

На факултету сам била окружена врхунским професорима и стручњацима из области математике. Њихово стручно знање, менторство и подршка су ми омогућили да се развијем као математичар и стекнем вештине које су данас неопходне у мом професионалном раду. Такође, кроз различите курсеве и пројекте, имала сам прилику да се упознам са различитим алатима и софтверима који се користе у индустрији.

Оно што је интересантно јесте да већина чланова мог тима такође долази са Математичког факултета. То је заиста инспиративно јер имамо прилику да заједно делимо идеје, решавамо изазове и развијамо иновативне приступе у анализи података. Математичко знање које смо стекли током студија показује се као драгоцено и корисно у нашем свакодневном раду.

Александра Здравковић
KULeuven, студенткиња мастер студија на програму Statistics and Data Science
основне студије завршила 2021. године.

Основне студије на смеру Статистика, актуарска и финансијска математика су биле кључне за моје даље образовање. Јака математичка основа као и теоријско знање из статистике стечено на Математичком факултету је главни разлог што сам са лакоћом мастер студије наставила на КУ Лувену. Професори и асистенти су изузетно стручни, посвећени и увек спрмени да студентима помогну не само у раду и истраживању, већ и у каријерном саветовању. Током својих основних студија сам имала много могућности за професионални развој кроз истраживачке пројекте и симпозијуме. Посебно бих истакла конференцију 21st European Young Statisticians Meeting коју је 2019. године у Београду организовао баш Математички факултет. На EYSM-у сам имала прилику да се кроз волонтирање упознам са трендовима у свету модерне статистике као и са водећим светским стручњацима. Зато Математички факултет и смер САФМ без задршке препоручујем онима који траже не само изузетно образовање у дисциплинама блиским статистици, већ и прилику да се повежу са квалитетним људима који деле сличне академске и професионалне интересе.

Дина Kisselev (Јанковић)
San Francisco, California
Data Scientist, Square,
основне студије завршила 2016. године

Знање које сам стекла слушајући предмете из Вероватноће и Статистике ми је увелико помогло касније на Мастер студијама и разним пословним ангажманима. Завршавање Мастер студија у Канади ми није тешко пало, и на послу примењујем оно што смо учили из, на пример, временских серија, статистичког програмирања, теорије вероватноће, итд. Кроз рад са талентованим људима у Канади и САД сам закључила да на МАТФ-у имамо јединствену прилику да у домаћем окружењу стекнемо светско знање које парира престижним светским универзитетима, захваљујући јако посвећеним професорима и асистентима који заиста несебично подучавају будуће генерације Data Science & IT професионалаца.

Милијана Свитлица
Менаџер у аналитици
Etihad Airways, Уједињени Арапски Емирати
основне студије завршила 2018, мастер 2020. године

Однедавно обављам улогу менаџера у аналитици, претходно сам радила као Data Scientist при истој компанији. Циљ аналитике у привреди је увек генерисање инкрементне вредности функционисању организације. Data Science то постиже применом математичких алгоритама, статистичких метода и технологија рачунарства над доступним подацима. Ради се о интересантној кохезији науке, технологије и привреде.

САФМ смер Математичког факултета је идеално место за стицање основних знања на којима се заснива Data Science. Дубоко разумевање о случајним величинама, расподелама, стохастичким процесима, статистичком оцењивању, итд. је очигледно применљиво у овој области. Али и поврх тога, тешко би било издвојити грану математике за коју још увек није пронађен начин да се примени на проблеме машинског учења. Огроман је и значај самог учења теоријске математике, јер се тако развијају вештине логичког расуђивања и аналитичког решавања проблема. Најзад, изузетно су корисни предмети где студенти уче програмирање. Могуће је имати успеха као Data Scientist и без детаљног познавања свих наведених аспеката, али неко ко успешно прође кроз МАТФ има велике шансе да постане цењен/а у овој струци. У данашњем свету задивљујућег технолошког развитка, непрестано се појављују нови садржаји за учење. Сваки појединац на крају крајева пронађе свој приступ за навигацију тог света иновације. Такође, много учења о домену пословања организације је неопходност у Data Science професији. То вас очекује након факултета. Оно што мене испуњава у свакодневном обављању посла је креативни процес. Полазећи од датог проблема, на мени је да дизајнирам методологију решења која се ослања на неко теоријско знање примењено на конкретне податке; затим прелазим на инжењерски посао имплементације у виду програмског кода и осмишљавања аутоматизације система.

За многе од нас студентски период није био лаган. Kао награда за упорност и истрајност коју тада покажемо, отварају се путеви ка успеху који могу да обележе цео професионални живот. Драги будући и садашњи студенти, неко мудар је некад рекао ‘A smooth sea never made a skilled sailor.’

Софија Чаркиловић
Senior Data Analyst, EyeSee
основне студије завршила 2015, мастер 2016. године

Математички факултет у Београду је био моја велика жеља за студирање и иако касније сам пут студирања није био ни мало лак, тај период је за мене један од лепших у животу. Ту сам стекла пријатеље за цео живот; ту сам упознала дивне људе, колеге са којима и дан данас имам слободу да делим искуства и савете за разне пословне сфере; ту сам имала прилику да сарађујем и учим од највећих стручњака из многих математичких области; ту сам стекла радне навике и способност да учим, ма која то материја била. И најважније, ту сам добила најбољу подлогу у знању – не само у погледу математике, већ и основа програмирања, а посебно у области вероватноће и статистике, што нуди модул Статистика, актуарска и финансијска математика.
Све то заједно омогућило ми је да у ком год сам радном окружењу била, могла сам да дам најбоље од себе и да на прави начин савладам све пословне изазове које је свакодневни рад испред мене постављао. Аналитичко размишљање, стечено знање и вештине помогли су ми да дођем до тога да се моје мишљење и предлози чују и прихватају, што је показатељ да Математички факултет од нас прави стучњаке у својој области.

Никола Рогановић
Risk analyist, Banca Intesa Beograd
основне студије завршио 2022. године

Студирањем на МАТФ-у се кроз стечена знања али и начин размишљања гради озбиљан темељ за мноштво различитих праваца усавршавања. Како време пролази, кроз посао и даља усавршавања све више увиђам квалитет програма који сам прошао на смеру вероватноћа и статистика. Од професора и асистената овог смера добио сам велику количину знања, али можда и важније подршку, усмерење и мотивацију на сваком кораку кроз студије.

Петар Коровић
Републучки завод за статистику
Помоћник директора Сектора за финансије, правне послове и изборе
основне студије завршио 2015. године, мастер 2016. године

Kао бивши студент Математичког факултета Универзитета у Београду, на коме сам на Катедри за вероватноћу и статистику стекао звање мастер математичара 2016. године, желео бих да поделим своје  искуство и дам искрене препоруке свим младим перспективним људима који размишљају о својој будућности у овој области.

Размишљајући данас, са позиције помоћника директора Сектора за финансије, правне послове и  изборе Републичког завода за статистику, која подразумева примену најразличитијих специфичних знања из области економије, права, људских ресурса и организације,  као најприроднији закључак ми се намеће да је за резултате које сам постигао директно заслужна способност сагледавања ситуација из различитих углова, пројектовања шире слике, брзог реаговања и изналажења могућих опција поступања, што је свакако последица студирања на овако захтевној и програмски богатој катедри.

Вероватноћа и статистика, као постулати не само у пословном, већ и генерално животном развоју сваког појединца, дефинитивно чине један од „оних“ окидача за успех, са којим сам се на факултету упознао, уз помоћ врсних професора га савладао и дефинитивно присвојио.

Оља Ракуљ (Латиновић)
Data Analyst, Bravo Systems
основне студије завршила 2015, мастер 2016. године

Након завршеног факултета радила сам на три различита посла, од којих сви имају везе са смјером статистика, актуарска и финансијска математика. Током скоро двије године рада у осигуравајућем друштву на актуарским пословима, пет година као Product Specialist у IT компанији која производи финансијске софтвере за банке, и тренутно као аналитичар података, примјењивала сам знање које сам стекла на Математичком факултету. Прије свега, ту мислим на саму математичку логику и критички и аналитички начин размишљања који је користан за све послове, а затим и основе финансија, актуарства, програмирања, анализе података користећи разне статистичке методе, посебно кроз статистичке софтвере и програмски језик R. Стечено знање је веома широко и још увијек доста тога нисам стигла да примијеним на послу, зато знам да имам још простора да својим знањем унаприједим посао.

Зорана Алексић
Data Analyst, Erste Bank
основне студије завршила 2020, мастер 2022. године

Студирањем на МАТФ-у сам стекла знања из разних области, које сам касније могла да применим у индустрији. Начин размишљања, тачније аналитичко размишљање, по мени представља најбитнију вештину коју сам развила на факултету. Такав начин размишљања се показао као виталан за могућност сналажења и адаптирања на послу. Истрајност и упорност су несумњиво неопходне за студирање на МАТФ-у и показаће се још кориснијим у будућим пословним подухватима. Лично бих издвојила курсеве из статистике, софтвера и програмирања, курс Линеарни статистички модели, Елементи финансијске математике и Машинско учење. Похађање наведених курсева ће допринети стицању знања која су изузетно применљива и пожељна у данашњој индустирији и која могу отворити многа врата у IT сфери.

Лидија Томанић
Product Analytics Associate, Embroker
основне студије завршила 2020, мастер 2023. године

На Математичком факултету је математика не само научна дисциплина, већ начин размишљања који обогаћује студенте. В смер пружа добре основе за дата сциенце, усмеравајући студенте ка статистици, програмирању и логичком размишљању. Професори са високим стандардима и изазовни курсеви стварају упорне и истрајне студенте. Последице студирања на МАТФ-у нису само знања из математике, већ и аналитичко размишљање, истрајност и прилагођавање, што студентима отвара врата у многим индустријама.

Милица Влајчић
докторанд на Катедри за Анимацију у инжењерству, Факултет техничких наука
основне студије завршила 2018. године, а мастер 2023. године

Основне и мастер студије сам завршила на Катедри за Статистику, актуарску и финансијску математику у оквиру Математичког факултета у Београду. Своју каријеру започела сам радом у просвети и активним држањем приватних часова, још пре него што сам дипломирала.
Затим сам као .NET програмер имала искуство кроз праксу и посао у фирмама ТNation, Аssеcо и Републичком Заводу за статистику.


Сада се бавим 3D анимацијом која се на знање математике и програмирања надовезала уз додатно проучавање физике и учење потребних програмских алата. Поред тога, професионално се бавим организацијом догађаја и косплејом.


Свакако да В смер пружа доста опција, али уз напомену да свака од делатности која се надовезује на завршавање овог модула изискује доста додатног, па и самосталног рада, пре него сшто се нађе конкретан посао у струци.
Мени су студентски дани остали у лепом сећању због колега и атмосфере, док у нешто мање лепом сећању због здравствених проблема због којих сам морала да паузирам студирање одмах након што сам трећу годину уписала на терет буџета. Сматрам да је требало мање да се форсирам. Свеједно опраштам себи и поносна сам што сам ипак започето изгурала до краја.
Јако ми је пријало што ми је менторка, проф. Јелена Јоцковић, дозволила да сама измислим тему свог мастер рада и писем о „Математичким аспектима игре на срећу рулет“. Ту сам имплементирала своје искуство везано за рад у казину, а због оригиналности приступа била сам и стипендиста швајцарске компаније, AskMeWhy, током мастер студија.


Никада нисам зажалила што сам уписала Матф, јер ми је доста тешко да пуно ствари памтим. Самим тим ми је ово био један од факултета који бих најлакше завршила. Kада се градиво логички схвати, не остаје пуно ствари које треба знати „напамет“ осим можда неких имена теорема.
Охрабрила бих оног ко ме пита за мишљење, да упише овај факултет и смер, ако има искрену зељу да о овој области зна више и ако сматра да би му пријао сам процес студирања, односно начин на који се математика учи.

SR