Катедра за вероватноћу и статистику

Семинар Катедре

О семинару

Катедра за вероватноћу и статистику при Математичком факултету Универзитета у Београду организује редовне семинаре на којим се излажу научни резултати из различитих области вероватноће и статистике, како истраживача са Математичког факултета тако и гостујућих истраживача из земље и иностранства.

На семинару Катедре за вероватноћу и статистику приказују се, поред оригиналних научних резултата учесника семинара, и популарна предавања представника компанија и других организација, прикази изабраних научних радова у оквиру обавеза на докторским студијама, итд.

Уколико желите да добијате обавештења о Семинару и другим дешавањима кликните овде.

Наредни састанак

У среду 13.3. у 16:15, сала 821, биће одржано предавање:

др Вук Вујовић (Природно-математички факултет, Ниш)
СТОХАСТИЧКИ ХЕПАТИТИС Ц МОДЕЛИ


Резиме: Хепатитис Ц је инфективно обољење јетре које је изазвано вирусом Хепатитиса Ц. Преноси се искључиво путем крви инфициране особе. Теоријско проучавање ширења Хепатитиса Ц има дугу историју и његова динамика се може математички моделирати детерминистичким СИР моделом. Како су путеви заражавања најчешће случајни, то се непредвидивост контакта међу особама боље описује стохастичким моделима. У овом раду конструишу се три стохастичка модела, уво- ђењем случајности типа Гаусовог белог шума у детерминистички модел. Имајући у виду редослед излагања наведених модела, први је добијен пертурбовањем ефек- тивне контактне стопе, што је и природна претпоставка, јер су путеви заражавања случајни. За тако формиран стохастички систем, најпре је показана егзистенција и јединственост глобалног решења. Потом се одређују услови за параметре модела под којима долази до искорењивања болести али и њеног опстанка у популацији. Детерминистички модел, који је предмет разматрања, поседује два еквилибријума: еквилибријум без болести и ендемски еквилибријум. У складу са тим, преостала два стохастичка система у овом раду су конструисана, тако да сваки од њих наследи тачно један од поменутих положаја равнотеже. У раду се испитују својства стабилности равнотежних положаја користећи познати метод који се базира на конструкцији одговарајуће функције Љапунова. Закључак је да ако се смањи стопа контакта између инфицираних и здравих особа, у првом реду повећањем стопе по којој се прелази у стадијум изолације, постићи ће се позитивни ефекти у контроли болести, што је илустровано нумеричком симулацијом.

.

Линк за приступ је https://zoom.us/j/97008303948?pwd=NXBkTmZ6aHViVzdBOXI2eTRpRHdNZz09

Meeting ID: 970 0830 3948
Passcode: 131601

Најаве семинара

Архива одржаних предавања од школске 2022/23

Стари семинари

Списак одржаних предавања на Семинару Теорија вероватноћа и математичка статистика, који је радио од 1996. до 2022. године, може се видети овде. Информације о Семинару за вероватноћу и примене, који је радио до 1993. године, могу се видети на следећој страници.

SR